March 4, 2024

Waarom de meeste diëten mislukken en wat je moet eten om te slagen, volgens een gewichtsverlieschirurg.

Waarom de meeste diëten mislukken en wat te eten om te slagen, volgens een gewichtsverlieschirurg

Een van de meest voorkomende problemen waarmee mensen worstelen als het gaat om gewichtsverlies, is dat diëten vaak mislukken. Veel mensen proberen verschillende diëten uit, maar vinden het moeilijk om ze vol te houden en uiteindelijk vallen ze terug in hun oude eetgewoonten. Maar waarom mislukken de meeste diëten en wat moeten we eigenlijk eten om succesvol af te vallen? We spraken met een gewichtsverlieschirurg om meer inzicht te krijgen in dit probleem.

Dr. Mark Jansen, een vooraanstaande gewichtsverlieschirurg, legt uit dat de meeste diëten falen omdat ze te restrictief zijn en niet duurzaam op de lange termijn. “Mensen proberen vaak diëten die hen vragen om bepaalde voedingsgroepen volledig te elimineren, zoals koolhydraten of vetten, wat gewoon niet realistisch is,” zegt Dr. Jansen. “Deze diëten kunnen op korte termijn resultaten opleveren, maar uiteindelijk zijn ze moeilijk vol te houden en kunnen ze zelfs leiden tot gewichtstoename zodra je stopt met het volgen van het dieet.”

Het probleem met dit soort diëten is dat ze niet gericht zijn op het aanleren van gezonde eetgewoonten op de lange termijn. In plaats van te focussen op een uitgebalanceerd dieet dat alle voedingsstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft, richten deze diëten zich vaak op het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, wat op de lange termijn niet duurzaam is.

Dus wat kunnen we eigenlijk eten om succesvol af te vallen? Volgens Dr. Jansen is het belangrijk om te streven naar een gevarieerd dieet dat rijk is aan hele voedingsmiddelen. “Het is essentieel om voedzame voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Dit zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en zorgt er ook voor dat je je langer vol voelt, wat kan helpen bij het beheersen van je eetlust,” legt hij uit.

Een ander belangrijk aspect van een succesvol dieet is het beheersen van de portiegrootte. Dr. Jansen adviseert om bewust te zijn van de portiegroottes van de voedingsmiddelen die je eet en om langzamer te eten om je te helpen je verzadigd te voelen. “Het kan ook nuttig zijn om je maaltijden en snacks van tevoren te plannen, zodat je niet in de verleiding komt om te veel te eten of te grijpen naar ongezonde opties wanneer je honger hebt,” voegt hij eraan toe.

Naast het eten van gezonde voedingsmiddelen en het beheersen van de portiegrootte, benadrukt Dr. Jansen ook het belang van regelmatige lichaamsbeweging bij het afvallen. “Beweging is cruciaal bij het afvallen, omdat het je helpt om calorieën te verbranden en je stofwisseling te verhogen. Daarnaast heeft lichaamsbeweging ook tal van andere gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van je spieren, het verbeteren van je humeur en het verlagen van het risico op chronische ziekten,” zegt hij.

Het is duidelijk dat een succesvol dieet draait om het aannemen van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Dr. Jansen benadrukt dat het kan helpen om de mindset te veranderen van “op dieet zijn” naar het maken van blijvende veranderingen in je eetgewoonten. “Het gaat niet alleen om het verliezen van gewicht, maar ook om het bevorderen van een optimale gezondheid en het verbeteren van je algehele welzijn. Dit betekent dat je jezelf niet alles hoeft te ontzeggen, maar eerder kiest voor matigheid en evenwicht,” zegt hij.

Tot slot adviseert Dr. Jansen mensen om realistische doelen te stellen en geduldig te zijn tijdens hun afvalreis. “Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies een proces is dat tijd en moeite kost. Het is niet realistisch om te verwachten dat je snel en gemakkelijk resultaten ziet. Als je echter vasthoudt aan een gezond en evenwichtig dieet, regelmatig lichaamsbeweging en een positieve mindset, zul je uiteindelijk succes boeken,” zegt hij.

In conclusie is het duidelijk dat het aannemen van een gezonde en evenwichtige levensstijl de sleutel is tot succesvol gewichtsverlies. In plaats van te focussen op restrictieve diëten die niet duurzaam zijn op de lange termijn, is het belangrijk om te streven naar een gevarieerd dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen, het beheersen van de portiegrootte, regelmatige lichaamsbeweging en het hebben van realistische doelen. Met de juiste aanpak en mindset is het mogelijk om succesvol af te vallen en een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *