March 4, 2024

Gewichtstoename tijdens marathontraining heeft me geholpen om dieetcultuur te verslaan.

Gewichtstoename tijdens marathontraining hielp me om diëtencultuur te verslaan

De druk van de diëtencultuur op onze maatschappij kan overweldigend zijn. Van opkomende trends zoals dieet shakes tot constante advertenties voor afslankprogramma’s, we worden voortdurend geconfronteerd met boodschappen die ons vertellen dat we onszelf moeten veranderen om te voldoen aan een bepaald ideaalbeeld van schoonheid. Voor mij leidde deze druk tot een voortdurende strijd met mijn eigen lichaamsbeeld en een eindeloze cyclus van diëten en gewichtsverlies pogingen.

Maar toen ik begon met het trainen voor een marathon, veranderde mijn kijk op gewichtstoename volledig. In plaats van te focussen op het verliezen van gewicht, leerde ik dat het belangrijk is om naar mijn lichaam te luisteren en de juiste brandstof te geven die het nodig heeft om mijn topprestaties te behalen. Dit nieuwe perspectief op gewichtstoename heeft me geholpen om de diëtencultuur te verslaan en een gezondere relatie met mijn lichaam te ontwikkelen.

Het begon allemaal toen ik besloot om me in te schrijven voor mijn eerste marathon. Als een enthousiaste hardloper was ik altijd gefocust op het verbeteren van mijn prestaties, maar ik had nooit eerder zo’n langeafstandsevenement overwogen. Terwijl ik me voorbereidde op mijn trainingsschema, besloot ik om wat onderzoek te doen naar de voeding die nodig is voor marathonlopers. Ik was verbaasd toen ik ontdekte dat gewichtstoename een normaal onderdeel is van de marathontraining.

In mijn zoektocht naar informatie over marathonvoeding kwam ik erachter dat het belangrijk is om voldoende brandstof binnen te krijgen om je lichaam te ondersteunen tijdens langeafstandslopen. Dit betekent dat je meer calorieën moet eten dan normaal, en voor sommige lopers kan dat leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. In plaats van het gebruikelijke dieet van calorieën tellen en maaltijden overslaan, begon ik me te concentreren op het voeden van mijn lichaam met de juiste voedingsstoffen om mijn lichaam sterker en energieker te maken voor de trainingen.

Terwijl ik mijn trainingskilometers verhoogde, merkte ik dat mijn lichaam veranderde. Mijn spieren werden sterker, mijn uithoudingsvermogen nam toe en ik voelde me beter dan ooit tevoren. Maar tegelijkertijd merkte ik ook dat mijn lichaamsgewicht begon toe te nemen. Voor sommige mensen kan het idee van gewichtstoename angstaanjagend zijn, vooral in een samenleving die zo gefixeerd is op het streven naar een slank lichaam. Maar voor mij betekende deze gewichtstoename dat mijn lichaam sterker werd en beter in staat was om de uitdagingen van de marathontraining aan te gaan.

Tijdens mijn trainingsperiode begon ik me te realiseren dat het niet alleen gaat om het uiterlijk, maar om de prestaties en de gezondheid van mijn lichaam. In plaats van gefixeerd te zijn op het bereiken van een bepaald gewicht, koos ik ervoor om te luisteren naar mijn lichaam en de juiste voeding te geven die het nodig heeft om optimaal te presteren. Dit betekende dat ik me niet langer liet beïnvloeden door de boodschappen van de diëtencultuur die mij vertelden dat ik minder moest eten om er goed uit te zien.

Naarmate de marathon dichterbij kwam, bereikte ik een keerpunt in mijn relatie met voeding en gewicht. In plaats van te streven naar een slank lichaam, richtte ik me op het opbouwen van kracht en het voeden van mijn lichaam met de juiste voedingsstoffen om mijn prestaties te ondersteunen. Dit betekende dat ik me vrij voelde om te genieten van voedzame maaltijden en tussendoortjes, in plaats van me schuldig te voelen over elk hapje dat ik nam.

Toen ik uiteindelijk de finishlijn van mijn eerste marathon bereikte, voelde ik een gevoel van trots en voldoening dat ik nog nooit eerder had ervaren. Het was alsof ik mijn lichaam had laten zien waartoe het in staat was, en het had me in staat gesteld om de diëtencultuur te verslaan en een gezondere relatie met voeding en gewicht te ontwikkelen.

Na mijn marathonervaring ben ik me bewust geworden van de schadelijke effecten van de diëtencultuur en de obsessie met gewichtsverlies. In plaats van te streven naar een bepaald ideaalbeeld van schoonheid, ben ik gaan waarderen wat mijn lichaam kan doen en hoe het me in staat stelt om mijn passie voor hardlopen na te streven. Ik ben me ook bewust geworden van de noodzaak van een gezonde relatie met voeding, waarin het draait om het koesteren en voeden van mijn lichaam in plaats van het te bestraffen voor het niet voldoen aan een oppervlakkig ideaal van schoonheid.

Het is belangrijk dat we ons allemaal bewust worden van de schadelijke boodschappen van de diëtencultuur en leren om onze lichamen te respecteren en te waarderen voor wat ze kunnen doen. Als marathonloper heb ik geleerd dat gewichtstoename niet noodzakelijk iets negatiefs is, maar eerder een teken van de kracht en het uithoudingsvermogen van mijn lichaam. Door de diëtencultuur te verslaan, heb ik een gezondere relatie met voeding en gewicht ontwikkeld, en ben ik in staat geweest om mijn prestaties als atleet naar nieuwe hoogten te tillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *